Детският научен център Музейко ще се превърне в начално училище в

...
Детският научен център Музейко ще се превърне в начално училище в
Коментари Харесай

Догодина "Музейко" става иновативно начално училище

Детският теоретичен център " Музейко " ще се трансформира в начално учебно заведение в региона на СТЕМ образованието. " Меморандумът за основаване на новаторско начално учебно заведение от ново потомство в постройката на " Музейко "  вече е реалност. С общата ни воля - Столична община, фондация " Америка за България ", Химико-технологичния и металургичен университет и МОН, София ще има начално учебно заведение с фокус върху проучването на естествени науки, цифрови технологии, инженерно мислене и математика (STEM) ", заяви във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

" Предстои да се създаде програмата на учебното заведение, както и някои градоустройствени процедури. Очакванията ни са то да бъде готово до края на идната година. Съгласно съглашението ни, след привършване на часовете и в почивните дни „ Музейко “ ще продължи да действа като интерактивен детски теоретичен център ", прибавя Фандъкова.

Пред " Сега " столичният общински консултант Диян Стаматов описа, че " Америка за България " е дарила " Музейко " на Столична община, която ще го стопанисва. Идеята е центърът да се употребява като общинско учебно заведение, като се резервира базата му, а програмата му се съобрази с българските просветителни стандарти. ХТМУ ще взе участие със собствен състезателен терен.

Все още не се знаят детайлите към разкриването му. За задачата постройката би трябвало да се приведе във тип, отговарящ на условията за учебна постройка - брой стаи, санитарни възли, входове и така нататък Столична община следва да предприеме и последващите стъпки за легализиране на учебното заведение пред МОН, като подаде нужните документи - за степените на обучение, за организацията на образователния ден и така нататък По закон заповедта за разкриване на държавно и общинско учебно заведение се издава от министъра на образованието. Предложенията пък се внасят в период до 31 май и се преглеждат за идната образователна година. За да бъде оповестено обещано учебно заведение за новаторско, то би трябвало да кандадатства пред министерство с избрана иновация.

По информация на БНР училището ще стартира с по един клас на випуск от 1 до 4 клас. Би следвало приемът в него да става по метода, по който става за всички столични учебни заведения - посредством електронната система, като основен принцип е уседналостта в региона.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР